Avant Gardes: hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk

In de aanloop naar de heropening in 2010 presenteert het Stedelijk Museum in het Van Gogh Museum een aantal hoogtepunten uit de collectie. De tentoonstelling biedt onderdak aan toonaangevende werken van de jaren ’20 en ’60 uit de vorige eeuw. In de jaren ’20 speelde de avant-garde zich nog vrijwel exclusief in Europa af. Picasso, Mondriaan, Van Doesburg, Schwitters en Malevich behoren tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de avant-garde van die tijd. En stromingen als Bauhaus en De Stijl (volgens welke begrippen Rietveld zijn Roodblauwe stoel ontwierp), vormden een geheel nieuw kunstbegrip.

In de jaren ’60 nam Amerika (en met name New York en Los Angeles) de overhand en ontstonden stromingen als pop art, minimal art en conceptual art, met kunstenaars als Andy Warhol, Carl Andre en Robert Morris. Een boeiende tentoonstelling die het geheugen van de bezoeker weer opfrist en het referentiekader bijstelt. Vanaf 26 juni tot en met 23 augustus. 

Lees ook:Crisisdesign bij Galerie Vivid
Lees ook:Schenking onbekende Rietveld-stoel aan Centraal Museum

Lees ook:Darwiniaans design: de Vegetal
Lees ook:Documentaire over Hella Jongerius
Lees ook:De stoelknopen van Anneke Jacobs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.