Hip Haarlem

Over de Stadsschouwburg in Haarlem werd lange tijd gezegd dat deze voor het symbolische bedrag van één euro te koop stond. In de ijle hoop dat er een projectontwikkelaar op zou staan die het bouwval onder handen zou willen nemen. Natuurlijk was dat een leuk verhaal (althans voor iemand die uit Haarlem komt, zoals ik!) Maar toch, het heeft lang geduurd voordat de renovatie aan het gebouw uit 1918 een aanvang nam. En wel door architect Eric van Egeraat van (het inmiddels failliet verklaarde) Associated Architects.

Vorig jaar september opende de Stadsschouwburg haar deuren, exact 90 jaar na de eerste opening. En wat meteen opviel was de monumentale toneeltoren aan de achterkant van het gebouw, met ornamenten van keramiek gemaakt door Babs Haenen. De kunstenares is hiervoor een samenwerking aangegaan met Koninkijke Tichelaar Makkum. Met de hernieuwde belangstellig voor het ambachtelijke productieproces is de schouwburg in Haarlem ineens tout avant-garde. En wordt het bedrijf uit Makkum, dat zich volledig toelegt op keramisch handwerk én daarbij het oudste bedrijf is in Nederland, door het grote publiek omarmt. Of zoals op de–overigens prachtig ontworpen site– valt te lezen: ‘In Makkum hebben klassiek vakmanschap, hedendaags design en toekomstgericht onderzoek een duurzaam verbond gesloten.’

Lees ook:Documentaire over Hella Jongerius
Lees ook:Sale bij Arp
Lees ook:Wat hedendaags design ons over de toekomst leert
Lees ook:Marlies Dekkers ontwerpt kristallen vaas
Lees ook:Overzichtstentoonstelling Van Eijk & Van der Lubbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.