Zondagsdesigner

Crochet lampshade by Electricwig

Een mooi woord van Li Edelkoort vind ik ‘zondagsdesigner’. Een begrip dat voor het eerst opduikt in 2001 en wordt gebruikt voor amateur vormgevers, die zo een eigen stijl verlenen aan de wereld om hen heen. Volgens Edelkoort een gevolg van de verregaande mondialisering van de markt. Het is de zondagsdesigner die het DIY (DO-IT-YOURSELF) fenomeen weer op de kaart heeft gezet en de behoefte aan kunstnijverheid heeft aangewakkerd. In de 19e eeuw gebeurde iets soortgelijks. Toen was het de industrialisatie die een behoefte aan verandering teweegbracht, waardoor de Arts-and-crafts beweging ontstond. Kunstenaars, architecten, schrijvers en ontwerpers verenigden zich in gilden en vakverenigingen en droegen de idealen van de traditionele ambachtelijke productie en vakmanschap uit. Zo groeide de overtuiging dat handwerk superieur was aan machineproductie en een goede vormgeving zelfs kon bijdragen aan een betere kwaliteit van het leven. Een gedachtegoed die dus sinds 2001 opnieuw op veel bijval kan rekenen. En volgens Edelkoort door de huidige crises alleen maar wordt versterkt. De noeste amateur handwerker speelt hier handig op in door haar of zijn knutselwerk te koop aan te bieden op bijvoorbeeld Etsy.com. Een geweldige site voor ‘all things handmade’.

Lees ook:Terug naar de bron
Lees ook:Hella Jongerius voor Ikea PS
Lees ook:Real life Jenga
Lees ook:Opnieuw samenwerking Studio Job en Galerie Moss
Lees ook:Designhuis gaat dicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.