Expo Shape, Craft & Quality tijdens Arnhem Mode Biënnale

Van Nederlandse modestudenten kun je zeggen dat ze goed weten hoe ze een collectie moeten ontwerpen. Ook hebben veel jonge ontwerpers, na hun afstuderen, al snel een ‘eigen handschrift’. Iets dat op de verschillende academies zeer wordt aangemoedigd. Wat jammer is, is dat er nog relatief weinig aandacht is voor ambacht en vakmanschap. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar is het vanzelfsprekend dat studenten verschillende handwerkdisciplines beheersen. De uit Frankrijk afkomstige Celine Charlot ijvert in Nederland dan ook voor het belang van handwerk.

In het magazine, dat ter gelegenheid van de Arnhem Mode Biënnale in samenwerking met Elsevier is uitgegeven, zegt Charlot hierover: ‘Handwerk was nooit eerder zo belangrijk in onze maatschappij. Het is het tegenovergestelde van massaproductie omdat de maker, de ambachtsman, steeds maar moet blijven oefenen om die onbereikbare perfectie die hem of haar voor ogen staat te realiseren. (…)’ Vorig jaar maakte Charlot het mogelijk dat een aantal Nederlandse ontwerpers een jaar lang kennis mochten opdoen bij Franse couture ambachtslieden zoals een leerbewerker en een zijden-bloemenmaker. En daar komt nu een vervolg op. Onder de titel Shape, Crafts & Quality organiseert Charlot workshops voor zo’n vijftien studenten van Europese modeacademies. Aan bod komen onder meer mouleren (door Rixt van der Tol) en het maken van korsetten. De voortgang en het resultaat van de workshops zijn vanaf 12 juni tot en met 7 juli te zien tijdens de Arnhem Mode Biënnale.  

Lees ook:Arnhem Mode Biënnale met expo Productdesign
Lees ook:Coming Soon: Henny van Nistelrooy
Lees ook:Marcel Wanders voor Google
Lees ook:One-day-shop voor designliefhebbers
Lees ook:Anton Corbijn als grafisch ontwerper

Eén reactie op “Expo Shape, Craft & Quality tijdens Arnhem Mode Biënnale

  1. Omega Deville

    But now I procure draw nigh to assume trust to that the predominantly people is an riddle, a inoffensive puzzle that is made evil via our own fanatical bid to spell out it as yet it had an underlying truth.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.