Gevonden design

Begin 20e eeuw introduceert de kunstenaar Marcel Duchamp de kunstvorm Readymade (of: Objet trouvé) met het werk Fountain. Een gewoon urinoir, dat hij signeert met ‘R.Mutt’. Hiermee haalde Duchamp een industrieel voorwerp uit zijn alledaagse context en bestempelde dit tot kunst. Destijds gaat dit de zelfs de meest progressieve kunstliefhebber te ver en ziet men het louter als een belediging. Maar in 2004 krijgt het alsnog de waardering die het verdient. Fountain wordt dan verkozen tot meest invloedrijke kunstwerk van de 20e eeuw.

Duchamps gedachtegoed (met als centrale vraag: wat is kunst eigenlijk?) geldt nog steeds als inspiratiebron voor ontwerpers wereldwijd. Zo ook voor een groep Israëlische ontwerpers die opereren vanuit Tel Aviv onder de naam Junktion. Zij verzamelen afgedankte spullen uit de stad en weten daarvan nieuwe objecten te creëren. Zelf zeggen zij hierover: ‘Junktion people believe that there is enough stuff in the world already’. En zo is het.

Lees ook:Delftsblauw past bij jou
Lees ook:Kunstcriticus Robert Hughes
Lees ook:Design muurstickers
Lees ook:Wat hedendaags design ons over de toekomst leert
Lees ook:Zondagsdesigner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.