Maarten Baas voor Zomergasten

Na Piet Hein Eek heeft nu ontwerper Maarten Baas (1978) het meubilair voor VPRO’s Zomergasten ontworpen. Baas werd internationaal bekend door zijn serie verbrande meubels Smoke, waarmee hij in 2002 afstudeerde aan de Eindhovense Design Academy. Op de site van Zomergasten zegt Baas: ‘Ik vind het heel eervol om de meubels voor dit programma te mogen ontwerpen. Ik ken Zomergasten al jaren, al zolang ik het kán kennen, vanaf mijn twaalfde ofzo. Ons gezin keek er altijd naar, het is een deel van mijn televisieleven. Toen ik ouder werd viel me op dat de tafel een bijzonder ontwerp was. Ik dacht: “Wat tof dat ze ook nadenken over het meubilair”. Dat was al voordat ik afgestudeerd was. Vandaar dat ik het zo leuk vond om nu deze opdracht te krijgen. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.’In overleg met Zomergasten besloot Baas om de meubels op zijn concept van clay furniture te baseren. Maarten Baas legt uit wat dat inhoudt: ‘Na de succesvolle verbrande meubels wilde ik in 2006 weer iets nieuws en toen heb ik gekozen voor klei. Meubelontwerpen zijn over het algemeen introvert, rationeel en onpersoonlijk door de symmetrie en strakke afwerking. Als je die meubels vergelijkt met mensen dan zou ik me er niet tussen thuisvoelen, ze zijn zo pretentieus. Ik wilde iets maken wat niet dat afstandelijke karakter heeft, maar wat meer persoonlijk is, zoals wanneer kinderen iets tekenen of kleien. Zo’n kandelaartje of asbakje dat ze kleien voor moederdag bijvoorbeeld is altijd heel grappig en waardevol. Die puurheid wil ik in mijn kleimeubelen toepassen. Het geeft ook een enorme vormvrijheid. Ik ben gewoon gaan kleien en heb er een hele collectie op gebaseerd.’

Lees ook:Skitsch is design met een lach
Lees ook:Internet: designwebshops
Lees ook:Ontwerpsprookjes
Lees ook:Het slechtste hotel ter wereld
Lees ook:Kunstcriticus Robert Hughes

Eén reactie op “Maarten Baas voor Zomergasten

  1. Elisa

    Erg mooie tafel! Net zoals de tafels van Leolux.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.