Twitter is lief, Tinkebell niet

Vandaag staat in de Volkskrant een artikel van Francisco van Jole over het fenomeen Twitter. De kop van het artikel luidt: Twitter is lief. Uit het artikel blijkt dat Twitteraars over het algemeen leuk en vriendelijk doen tegen elkaar. Van Jole wijst hiervoor twee factoren aan. De eerste is dat dit deel van internet minder anoniem is, het draait er immers om dat mensen je kennen. De tweede factor is dat je berichten van een ander kunt blocken zodat je van die persoon geen berichten meer ontvangt. Of te wel: ‘Wie de boel verziekt, ligt eruit.’

Ik moest na het lezen van dit artikel denken aan een stuk dat ik eerder had gelezen over de kunstenares Tinkebell. Zij maakte van haar overleden poes een handtas en kreeg een stortvloed aan hatemail over zich heen. Anonieme afzenders lieten op verschillende internetfora berichten achter voor de omstreden kunstenares, waarin ze verkondigden hoe ze haar zouden martelen. Al deze berichten zijn nu gebundeld in een boek Dearest Tinkebell. Alleen: de afzenders zijn niet meer anoniem. Katinka Simonse, zoals Tinkebell echt heet, heeft van alle brievenschrijvers naam en adresgegevens weten te achterhalen, gewoon op internet. Het boek, dat in een genummerde oplage van duizend exemplaren is verschenen, werd vorige week gepresenteerd in Paradiso en De Balie, en is nu verkrijgbaar via uitgeverij d’jongeHond

 Dan nog een Twitter tip: het allereerste Twitterview. Een interview dat Iconique Magazine had met de modeontwerpster Joline Jolink:  http://bit.ly/p8W4v

 

Lees ook:Hoe Dutch Design werkt
Lees ook:Design Valentijnscadeaus 2012
Lees ook:Hip Haarlem
Lees ook:Christien Meindertsma
Lees ook:Documentaire over Hella Jongerius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.