Categorie: "Events"

Dutch Design naar New York

Foto: ©2009 Experimental Jetset.

Deze week zijn tientallen containers met spullen per schip uit Nederland vertrokken naar Governors Island bij Manhattan. Hier zal namelijk over twee weken het evenement Pioneers of Change van start gaan, waarin kopstukken uit zowel de Nederlandse vormgeving als mode en architectuur zich zullen presenteren. Reden is het publiek van New York kennis te laten maken met de Nederlandse kunst- en cultuurwereld, in het kader van 400 jaar Nederlandse betrekkingen met de stad. Gedurende twee lange weekends kun je in elf voormalige officiershuizen en het omringende park, luisteren, kijken, relaxen, eten en drinken, inspiratie opdoen en anderen ontmoeten.

Dutch Design Double

Amsterdam heeft haar beroemde Dam; Utrecht de beroemde Dom. Amsterdam is de geboorteplaats van Droog Design; Utrecht de geboorteplaats van Rietveld. In Amsterdam huist de flagshipstore van Marcel Wanders, Utrecht heeft het fantastische Dick Bruna Huis. Onder de paraplu Dutch Design Double zijn Amsterdam en Utrecht gedurende de gehele maand september en de eerste week van oktober gastheer van internationaal georiënteerde designevenementen.

Uniek talent ontmoet elkaar in Maastricht

beeld: studio-bont.nl

Op zondag 16 augustus vindt op het AINSI terrein in Maastricht het evenement Craftparking plaats. Craftparking is een gratis toegankelijke markt waar ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven hun unieke en handgemaakte producten presenteren en verkopen, die variëren van sieraden en kleding tot gebonden boeken en illustratieve ontwerpen. Het bijzondere aan de markt is dat de deelnemers uit alle hoeken van het land komen, maar ook uit Duitsland en België.

De mens als varkensvoer

Kunstcentrum Stroom in Den Haag presenteert nog tot en met 23 augustus Foodprint. Voedsel voor de stad; een uitgebreid programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van de stad. De tentoonstelling laat zien hoe verschillende kunstenaars en architecten de religieuze, sociale, economische en politieke waardesystemen aan de orde stellen die aan voedsel zijn verbonden. In een monumentale tijdlijn wordt het verhaal verteld van de wereldwijde ontwikkelingen op gebied van voedselproductie, distributie, voedsel in relatie tot kunst, architectuur, stedenbouw en cultuur van 1830 tot nu.

Marije Vogelzang: Eat Love diners bij Proef Amsterdam

Eetontwerpster Marije Vogelzang organiseert in de maanden juli en augustus bij Proef Amsterdam een serie EAT LOVE diners. Proef is gehuisvest in een monumentaal pand op het Westergasterrein waar de kippen de ruimte hebben om lekker rond te lopen. Hier kun je je laten verrassen door eerlijk en smaakvol voedsel dat op een bijzondere manier wordt geserveerd. Zo staan haar Eetbare blaadjes van de Fotosyntheseboom, het Witte Buffet en haar van Klei Gebakken Desserts op het menu.

Draagbare computers

5 days off in de Melkweg afgelopen woensdag kon het publiek nader kennismaken met wearables en gaf Sabine Seymour, schrijfster van het boek Fashionable Technology en autoriteit op het gebied van wearables, een illustratieve inleidende lezing. Concluderend laat het begrip zich het beste omschrijven als draagbare techniek als vorm van kunst. De tentoonstelling Wearable Technology – Powered Art and Fashion Design maakt crossovers tussen mode, design, performance, technologie en interactief design.

Inside Design 2009 #1

Heel veel is er nog niet bekend over het programma van Inside Design, maar Elle Wonen (verantwoordelijk voor de organisatie) heeft wel alvast de datum bekend gemaakt. Dus noteer zaterdag 19 en zondag 20 september maar vast in de agenda, want dan vindt dit design evenement weer plaats in het karakteristieke Lloyd Hotel. In dit geheel in art-deco stijl gebouwde Amsterdamse hotel, krijgen gevestigde ontwerpers, jong talent en stylisten opnieuw de ruimte om hun werk te tonen aan het publiek. Vorig jaar september werden een twintigtal kamers op stijlvolle wijze ingericht door ontwerpers als Richard Hutten, Studio Job en Jurgen Bey. Daarnaast was er ook een designroute langs 60 (design)hotspots in Amsterdam opgesteld, die dit jaar zeer waarschijnlijk navolging zal vinden. Hou dit blog in de gaten voor de laatste updates!

Anorexia als kunst

so glam, so slim by frederic braham

Op 18 juli start de Amsterdam International Fashion Week met Downtown: het publieke programma dat plaatsvindt door de hele stad met verschillende lezingen, lanceringen, exposities, shows en feesten. Zo opent in Maison Descartes op zaterdag 18 juli van 15.00 tot 18.00 Frédéric Brahams tentoonstelling I am more interested in the consequences, die de mode-industrie, de cosmetica, het onderzoek, de wetten en de sociale normen ter discussie stelt.  Door het debat op gang te brengen, wil hij het publiek aansporen tot nadenken.

Modefabriek mixt mode met kunst en design

Een bezoek aan de Modefabriek prikkelt al je zintuigen. Naast de laatste mode, van jong talent tot oudgedienden, staat ook veel interessants op het gebied van kunst en design op het menu. Zo is een tentoonstelling ingericht in samenwerking met het Zuiderzeemuseumgeïnspireerd op de succesvolle expositie Gejaagd door de wind, waarbij de eigentijdse kijk op historische klederdrachten centraal staan. Ook op de beurs worden de rijke tradities van het Zuiderzee-gebied belicht én laten hedendaagse vormgevers onder het thema ‘van ambacht tot abstractie’ zien hoe zij daar nu tegenaan kijken. Met werk van Scholten en Baijings en Studio Job.