Categorie: "Inspiratie"

De mens als varkensvoer

Kunstcentrum Stroom in Den Haag presenteert nog tot en met 23 augustus Foodprint. Voedsel voor de stad; een uitgebreid programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van de stad. De tentoonstelling laat zien hoe verschillende kunstenaars en architecten de religieuze, sociale, economische en politieke waardesystemen aan de orde stellen die aan voedsel zijn verbonden. In een monumentale tijdlijn wordt het verhaal verteld van de wereldwijde ontwikkelingen op gebied van voedselproductie, distributie, voedsel in relatie tot kunst, architectuur, stedenbouw en cultuur van 1830 tot nu.

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin voor Stern

Fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin worden ook wel het Dutch Dreamteam genoemd. Eind jaren tachtig breken ze door met het digitaal manipuleren van foto’s, een techniek die tot dan toe ongekend is in de wereld van fotografie. Inmiddels wonen Van Lamsweerde en Matadin al vijftien jaar in New York waar ze voor gerenommeerde bladen als Vogue, Harper’s Bazaar en The New York Times Magazine werken en grootheden als Stella McCartney en Jean-Paul Gaultier tot hun klantenkring mogen rekenen.

Ontwerp je eigen lichaam

Door plastische chirurgie is het menselijk lichaam maakbaar geworden. Het najagen van perfectie en de zoektocht naar het eeuwige leven is voor veel ontwerpers een bron van inspiratie. Naast het verschijnsel dat nude heet en zich laat omschrijven als ‘er naakt uitzien terwijl je toch gekleed bent’, een trend die is uitgevonden door modeontwerpers en elk seizoen wel een revival beleeft, wordt de naakte huid ook letterlijk onderdeel van het ontwerp. Bijvoorbeeld bij schrijfster/ontwerpster Shelly Jackson die vrijwilligers oproept om één woord in classic book font op hun lichaam te laten tattoeëren.

Inside Design 2009 #1

Heel veel is er nog niet bekend over het programma van Inside Design, maar Elle Wonen (verantwoordelijk voor de organisatie) heeft wel alvast de datum bekend gemaakt. Dus noteer zaterdag 19 en zondag 20 september maar vast in de agenda, want dan vindt dit design evenement weer plaats in het karakteristieke Lloyd Hotel. In dit geheel in art-deco stijl gebouwde Amsterdamse hotel, krijgen gevestigde ontwerpers, jong talent en stylisten opnieuw de ruimte om hun werk te tonen aan het publiek. Vorig jaar september werden een twintigtal kamers op stijlvolle wijze ingericht door ontwerpers als Richard Hutten, Studio Job en Jurgen Bey. Daarnaast was er ook een designroute langs 60 (design)hotspots in Amsterdam opgesteld, die dit jaar zeer waarschijnlijk navolging zal vinden. Hou dit blog in de gaten voor de laatste updates!

Alternatieve Lowlands website

Onder het mom Lekker Leesbaar Lowlands ontwikkelde Two Kings een alternatieve Lowlands site. Op Lowla.nl vind je de belangrijkste informatie over het festival op een overzichtelijke manier weergegeven. Al langer waren geluiden te horen van Lowlands fans dat de officiële website, van de hand van ontwerpbureau Fabrique, niet gebruiksvriendelijk genoeg is. Two Kings zegt hierover: ‘Over smaak valt niet te twisten, dus we doen geen uitspraak over het uiterlijk van de site, maar puur over het gebruiksgemak. Niets ten nadele van de ontwerpers, maar wij hebben zelden een site gezien met zoveel nutteloze toeters en bellen, waardoor de argeloze bezoeker er nagenoeg onmogelijk iets terug kan vinden.’ Kijk en vergelijk!

Britse kunstenaar Banksy stunt met gratis online shop

Is het vandalisme of het werk van een meesterlijk kunstenaar? De Britse guerilla-artiest Banksy leeft al jaren in de anonimiteit, vanwege de vele aantijgingen van het eerste. In zijn kunstwerken combineert hij graffiti met een sjabloontechniek– dat werkt sneller, waardoor hij minder kans loopt om opgepakt te worden. Zijn boodschap is doorgaans politiek van aard, met een humoristische ondertoon.

Nog meer LEGO

Dat de beroemde Deense plastic steentjes niet alleen menig kinderhartje sneller doen kloppen, maar ook als basis dienen voor het serieuzere designwerk, zie je op deze foto’s.

Recent lanceerde de Frank Lloyd Wright Foundation in samenwerking met LEGO de Frank Lloyd Wright collectie, als onderdeel van de architectuurlijn van LEGO. Op dit moment kan de liefhebber aan de slag met het Guggenheim museum en met ‘Fallingwater’. Beide gebouwen worden door kenners als zijn mooiste werken betiteld.

Overzichtstentoonstelling Galerie TORCH in de Kunsthal

Adriaan van der Have by Anton Corbijn

De tentoonstelling The Unforgettable Fire in de Kunsthal Rotterdam presenteert het overzicht van de bewogen geschiedenis van de Amsterdamse galerie TORCH. De charismatische galeriehouder Adriaan van der Have selecteerde voor deze tentoonstelling niet voor de hand liggende werken en maakte onverwachte keuzes. Met zijn oog voor jong en eigenzinnig talent heeft Van der Have aanstormende Nederlandse en internationale kunstenaars een podium gegeven.