Categorie: "Exposities"

Schenking onbekende Rietveld-stoel aan Centraal Museum


Af en toe duiken er ontwerpen op van de Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888 – 1964), die tot dan toe onbekend waren of alleen op tekeningen voorkomen. De Hopmi-stoel is daarvan een voorbeeld. De schets van dit unieke ontwerp was bekend, maar lang werd gedacht dat het nooit uitgevoerd was. Tot 2008, toen Bert Lanjouw een plastic zak met losse onderdelen van een stoel naar het Centraal Museum bracht.

Anorexia als kunst

so glam, so slim by frederic braham

Op 18 juli start de Amsterdam International Fashion Week met Downtown: het publieke programma dat plaatsvindt door de hele stad met verschillende lezingen, lanceringen, exposities, shows en feesten. Zo opent in Maison Descartes op zaterdag 18 juli van 15.00 tot 18.00 Frédéric Brahams tentoonstelling I am more interested in the consequences, die de mode-industrie, de cosmetica, het onderzoek, de wetten en de sociale normen ter discussie stelt.  Door het debat op gang te brengen, wil hij het publiek aansporen tot nadenken.

De 33 mooiste boekontwerpen

Nog tot en met 20 september is in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam de collectie drieëndertig best verzorgde Nederlandse boeken van 2008 te bewonderen. De boeken zijn afkomstig uit de categorieën literatuur, kinderboeken, non-fictie, special interest en institutionele, bedrijfs en academische publicaties. De colllectie werd uit 447 inzendingen gekozen door een vijfkoppige vakjury, bestaande uit de ontwerpers Volken Beck en Vanessa van Dam, uitgever Nina Post, drukker Fokko Tamminga en Julius Vermeulen, adviseur Kunst & Vormgeving van Koninklijke TNT Post. Eén van de boeken, de Vinex Atlas, een ontwerp van Studio Joost Grootens, heeft zelfs een gouden medaille gekregen voor het beste boekdesign van de wereld.

Ontwerpsprookjes

design by Ineke Hans

In het Victoria & Albert Museum in Londen is van 14 juli tot en met 18 oktober de expositie Telling Tales, Fantasy and Fear in Contemporary Design te zien. Met de expositie haakt het V&A in op de trend van Europese ontwerpers om unieke en gelimiteerde stukken te vervaardigen die het midden houden tussen kunst en design. Nieuwe generatie ontwerpers als Tord Boontje, Maarten Baas, Jurgen Bey, Ineke Hans en Studio Job tonen meubels, verlichting en keramiek, geïnspireerd op sprookjes.

Vorm, functie en verbeelding

In het Rijksmuseum Twente is de expositie De Bazel tot Eek: vorm, functie, verbeelding van start gegaan. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie 20ste-eeuwse vormgeving van het museum, en toont zowel handgemaakte unieke stukken als alledaagse gebruiksvoorwerpen. Met meubels, keramiek, glas en metaal van onder meer Karel de Bazel, Gerrit Rietveld, Andries Copier, Marcel Breuer, Charles en Ray Eames, Arne Jacobsen en Piet Hein Eek.

Mode of kunst?

foto Peter Stigter, show van V&R '07/'08

We moeten er nog even op wachten, maar vanaf 19 september (tot en met 10 januari 2010) zal in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling The Art of Fashion: Installing Allusions te zien zijn, waarbij het draait om mode als inspiratiebron voor kunst, en viceversa. Zo geeft het duo Viktor en Rolf bijvoorbeeld een kunstzinnige draai aan hun show van herfst/winter 2008, door een model de catwalk op te sturen die haar eigen schijnwerpers draagt, zien we sieraden die óók als sculptuur dienen, en wordt een modeshow een experimentele installatie..

Toonkamer presenteert de primeurs uit Milaan

De Pastoe fabriek in Utrecht deelt al sinds 1982 haar monumentale ruimte met Toonkamer: een showroom voor de meest actuele collecties op het gebied van interieurdesign. Nog tot en met 31 augustus zijn hier de primeurs van de afgelopen editie van de Salone del Mobile te zien. Met onder meer de sofaserie Mingus van Michiel van der Kley, Kylian van ontwerper Edward van Vliet, de George Lounge van Walter Knoll en een aantal nieuwe producten van ontwerper Robert Bronwasser voor Royal Goedewaagen.

Overzichtstentoonstelling Van Eijk & Van der Lubbe

Het Audax Textielmuseum presenteert vanaf 28 juni tot en met 11 oktober een overzichtstentoonstelling van het gehele oeuvre van Niels van Eijk (1970) en Miriam van der Lubbe (1972). De intentie van de tentoonstelling is om de vele ‘gezichten’ van het werk van de ontwerpers te laten zien. Hiervoor zijn producten en objecten in groepen bij elkaar geplaatst, en komt het publiek door beschikbare hand outs meer te weten over de ontwerpbenadering die bij bepaalde werken is gevolgd. Namelijk: concept, vorm, materiaalexperiment, productieproces en decoratie. Op deze manier kijkt de bezoeker mee door de ogen van de ontwerpers en wordt het gedachtegoed achter het werk zichtbaar.