Categorie: "Interieurdesign"

Schenking onbekende Rietveld-stoel aan Centraal Museum


Af en toe duiken er ontwerpen op van de Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888 – 1964), die tot dan toe onbekend waren of alleen op tekeningen voorkomen. De Hopmi-stoel is daarvan een voorbeeld. De schets van dit unieke ontwerp was bekend, maar lang werd gedacht dat het nooit uitgevoerd was. Tot 2008, toen Bert Lanjouw een plastic zak met losse onderdelen van een stoel naar het Centraal Museum bracht.

Inside Design 2009 #1

Heel veel is er nog niet bekend over het programma van Inside Design, maar Elle Wonen (verantwoordelijk voor de organisatie) heeft wel alvast de datum bekend gemaakt. Dus noteer zaterdag 19 en zondag 20 september maar vast in de agenda, want dan vindt dit design evenement weer plaats in het karakteristieke Lloyd Hotel. In dit geheel in art-deco stijl gebouwde Amsterdamse hotel, krijgen gevestigde ontwerpers, jong talent en stylisten opnieuw de ruimte om hun werk te tonen aan het publiek. Vorig jaar september werden een twintigtal kamers op stijlvolle wijze ingericht door ontwerpers als Richard Hutten, Studio Job en Jurgen Bey. Daarnaast was er ook een designroute langs 60 (design)hotspots in Amsterdam opgesteld, die dit jaar zeer waarschijnlijk navolging zal vinden. Hou dit blog in de gaten voor de laatste updates!

Ontwerpsprookjes

design by Ineke Hans

In het Victoria & Albert Museum in Londen is van 14 juli tot en met 18 oktober de expositie Telling Tales, Fantasy and Fear in Contemporary Design te zien. Met de expositie haakt het V&A in op de trend van Europese ontwerpers om unieke en gelimiteerde stukken te vervaardigen die het midden houden tussen kunst en design. Nieuwe generatie ontwerpers als Tord Boontje, Maarten Baas, Jurgen Bey, Ineke Hans en Studio Job tonen meubels, verlichting en keramiek, geïnspireerd op sprookjes.

Delftsblauw past bij jou

Delfts Blauw is al een aantal jaren aan een fikse comeback bezig. Natuurlijk is het porselein met de unieke kleur al geliefd sinds de introductie in de 17e eeuw, maar ook steeds meer ontwerpers laten zich door Delfts Blauw inspireren. En dan niet alleen voor servies, maar ook voor textiel, productvormgeving en zelfs kunst. Bij Royal Delft (de meest toonaangevende producent van het Delftsblauw sieraardewerk) kunnen liefhebbers nu hun eigen bord samenstellen. Op de website kun je een keuze maken uit verschillende ontwerpen voor zowel de rand als de cartouche (omlijsting). Ook kun je een eigen tekst ingeven. Zo ben je voor het luttele bedrag van 225 euro een heus familiestuk rijker.

Vorm, functie en verbeelding

In het Rijksmuseum Twente is de expositie De Bazel tot Eek: vorm, functie, verbeelding van start gegaan. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie 20ste-eeuwse vormgeving van het museum, en toont zowel handgemaakte unieke stukken als alledaagse gebruiksvoorwerpen. Met meubels, keramiek, glas en metaal van onder meer Karel de Bazel, Gerrit Rietveld, Andries Copier, Marcel Breuer, Charles en Ray Eames, Arne Jacobsen en Piet Hein Eek.

Toonkamer presenteert de primeurs uit Milaan

De Pastoe fabriek in Utrecht deelt al sinds 1982 haar monumentale ruimte met Toonkamer: een showroom voor de meest actuele collecties op het gebied van interieurdesign. Nog tot en met 31 augustus zijn hier de primeurs van de afgelopen editie van de Salone del Mobile te zien. Met onder meer de sofaserie Mingus van Michiel van der Kley, Kylian van ontwerper Edward van Vliet, de George Lounge van Walter Knoll en een aantal nieuwe producten van ontwerper Robert Bronwasser voor Royal Goedewaagen.

Overzichtstentoonstelling Van Eijk & Van der Lubbe

Het Audax Textielmuseum presenteert vanaf 28 juni tot en met 11 oktober een overzichtstentoonstelling van het gehele oeuvre van Niels van Eijk (1970) en Miriam van der Lubbe (1972). De intentie van de tentoonstelling is om de vele ‘gezichten’ van het werk van de ontwerpers te laten zien. Hiervoor zijn producten en objecten in groepen bij elkaar geplaatst, en komt het publiek door beschikbare hand outs meer te weten over de ontwerpbenadering die bij bepaalde werken is gevolgd. Namelijk: concept, vorm, materiaalexperiment, productieproces en decoratie. Op deze manier kijkt de bezoeker mee door de ogen van de ontwerpers en wordt het gedachtegoed achter het werk zichtbaar.

Stadshavens Rotterdam vol met design

Als onderdeel van de inrichting van het nieuwe kantoor voor Stadshavens Rotterdam ontwikkelde het multidisciplinair communicatie- en designbureau Fabrique een meubellijn (Droogdok meubelcollectie). De projectleiderskasten – een soort metalen rolcontainers – zijn multifunctioneel. Je kunt er spullen in kwijt, maar daarnaast dienen de kasten ook als scheidingswand tussen de verschillende werkplekken. Bovendien zijn de metalen kasten ook geschikt om er met magneetjes de nieuwe plannen, tekeningen en plattegronden op te ontvouwen.