Categorie: "Ontwerpers uitgelicht"

Schenking onbekende Rietveld-stoel aan Centraal Museum


Af en toe duiken er ontwerpen op van de Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888 – 1964), die tot dan toe onbekend waren of alleen op tekeningen voorkomen. De Hopmi-stoel is daarvan een voorbeeld. De schets van dit unieke ontwerp was bekend, maar lang werd gedacht dat het nooit uitgevoerd was. Tot 2008, toen Bert Lanjouw een plastic zak met losse onderdelen van een stoel naar het Centraal Museum bracht.

Marije Vogelzang: Eat Love diners bij Proef Amsterdam

Eetontwerpster Marije Vogelzang organiseert in de maanden juli en augustus bij Proef Amsterdam een serie EAT LOVE diners. Proef is gehuisvest in een monumentaal pand op het Westergasterrein waar de kippen de ruimte hebben om lekker rond te lopen. Hier kun je je laten verrassen door eerlijk en smaakvol voedsel dat op een bijzondere manier wordt geserveerd. Zo staan haar Eetbare blaadjes van de Fotosyntheseboom, het Witte Buffet en haar van Klei Gebakken Desserts op het menu.

Maarten Baas voor Zomergasten

Na Piet Hein Eek heeft nu ontwerper Maarten Baas (1978) het meubilair voor VPRO’s Zomergasten ontworpen. Baas werd internationaal bekend door zijn serie verbrande meubels Smoke, waarmee hij in 2002 afstudeerde aan de Eindhovense Design Academy. Op de site van Zomergasten zegt Baas: ‘Ik vind het heel eervol om de meubels voor dit programma te mogen ontwerpen. Ik ken Zomergasten al jaren, al zolang ik het kán kennen, vanaf mijn twaalfde ofzo. Ons gezin keek er altijd naar, het is een deel van mijn televisieleven. Toen ik ouder werd viel me op dat de tafel een bijzonder ontwerp was. Ik dacht: “Wat tof dat ze ook nadenken over het meubilair”. Dat was al voordat ik afgestudeerd was. Vandaar dat ik het zo leuk vond om nu deze opdracht te krijgen. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.’

Enfant terrible Dash Snow overleden

De Amerikaanse ontwerper (en neefje van Uma Thurman) Dash Snow is vorige week op 27-jarige-leeftijd aan een overdosis drugs overleden. Snow werd gevonden in een hotelkamer in Manhattan New York. Deze enfant terrible van de Amerikaanse kunst- en designwereld boekte vooral bekendheid door zijn rauwe kunstwerken waarin drugs, sperma en urine niet zelden een rol speelden. Met zijn collages, polaroids en street art wist hij een groot publiek te bereiken, en was hij ook buiten de kunstwereld geliefd.

Anorexia als kunst

so glam, so slim by frederic braham

Op 18 juli start de Amsterdam International Fashion Week met Downtown: het publieke programma dat plaatsvindt door de hele stad met verschillende lezingen, lanceringen, exposities, shows en feesten. Zo opent in Maison Descartes op zaterdag 18 juli van 15.00 tot 18.00 Frédéric Brahams tentoonstelling I am more interested in the consequences, die de mode-industrie, de cosmetica, het onderzoek, de wetten en de sociale normen ter discussie stelt.  Door het debat op gang te brengen, wil hij het publiek aansporen tot nadenken.

De stoelknopen van Anneke Jacobs

Stel, je hebt thuis een lievelingsstoel die z’n beste tijd heeft gehad. Maar je wilt deze niet zomaar bij het grofvuil zetten. Als je dan bent opgeleid tot 3D-designer, verzin je een ander gebruiksdoel. Zo ook de Utrechtse ontwerpster Anneke Jacobs, die van de poten van haar oude bureaustoel 1.727 houten knopen zaagde. Geïnteresseerden kunnen deze knopen bestellen via haar website Thuisvlucht.nl en worden zo ook onderdeel van het project. Want Jacobs koppelt de adressen van kopers aan een wereldkaart op haar site, om zichtbaar te maken waar de stukjes van haar stoel zich bevinden. Inmiddels zijn er 150 knopen verkocht aan mensen in Nederland, Engeland, Amerika, China en Italië. ‘De stoel heeft zo een nieuwe, verbindende functie gekregen, en dat vind ik veel mooier dan op de vuilnisbelt belanden,’ aldus de ontwerpster.

Britse kunstenaar Banksy stunt met gratis online shop

Is het vandalisme of het werk van een meesterlijk kunstenaar? De Britse guerilla-artiest Banksy leeft al jaren in de anonimiteit, vanwege de vele aantijgingen van het eerste. In zijn kunstwerken combineert hij graffiti met een sjabloontechniek– dat werkt sneller, waardoor hij minder kans loopt om opgepakt te worden. Zijn boodschap is doorgaans politiek van aard, met een humoristische ondertoon.

Ontwerper Pierre Paulin overleden

Mijn favoriete ontwerp is dat wat nog gemaakt moet worden, hetzij door mij, hetzij door de toekomstige generatie

De Franse vormgever Pierre Paulin is afgelopen zondag op 81 jarige leeftijd overleden. Hij begon zijn carrière begin jaren ’50, en verwierf vooral in de jaren ’60 in Nederland bekendheid met zijn ontwerpen voor Artifort (een samentrekking van het Latijnse ‘ars’: kunst en ‘fortis’: kracht). Zo staat de Ribbon Chair voor Artifort (waar Paulin in 1969 een American Industrial Design Award voor in ontvangst mocht nemen) bij veel verzamelaars van hedendaags design hoog op het verlanglijstje.

Nieuw talent: Michou Nanon de Bruijn

Foto Rene van der Hulst

Vorig jaar studeerde Michou Nanon de Bruijn cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven. Onderdeel van haar afstudeerproject was de Koelkachel: een kleine koelkast met aan de zijkant een verwarmd zitje, waarvoor het zwarte warmterooster aan de achterkant van de koelkast werd omgebogen. De Koelkachel heeft inmiddels al een (inter)nationale tournee gemaakt langs verschillende designtentoonstellingen, zoals de tentoonstelling Still (van curator Li Edelkoort) bij Spazio Rossana Orlandi in Milaan.

Anton Corbijn als grafisch ontwerper

De beroemde Nederlandse fotograaf met de internationale carrière was dit weekend op Pinkpop. Zondag stond Depeche Mode op het programma, waarvoor Anton Corbijn het decor ontwierp (als onderdeel van hun Sounds of the Universe toernee). Ook maakte hij de CD hoes van het gelijknamige album. Want Corbijn is naast portretfotograaf van muzikanten ook ontwerper van decors voor popconcerten, filmmaker (met het bejubelde Control, over het leven van zanger Ian Curtis, maakte hij zijn debuut), én grafisch ontwerper. Zo presenteerde hij in 2007 het promotielogo van de stad Den Haag. Daar was destijds nogal wat om te doen.