Categorie: "Ecodesign"

Groene koekenpan

Met de toegenomen kennis over het milieu, worden steeds meer consumenten zich ook bewust van de gevaren voor de eigen gezondheid. Zo staat bijvoorbeeld keukengerei vaak bol van de giftige stoffen. Niet omdat de gebruiker onhygiënisch te werk gaat, maar omdat het spul zelf van schadelijke materialen is gemaakt. Neem de koekenpan. De meeste exemplaren bevatten gevaarlijke, synthetische chemicaliën. Het Belgische bedrijf Greenpan introduceert nu de eerste groene koekenpan in Nederland: de Dubai Greenpan. Deze bestaat uit een Thermolon anti-aanbaklaag, waarmee de fraai vormgegeven pan een milieuvriendelijk alternatief is voor deze klassieker.Groen mobieltje

Sony Ericsson is de eerste die een reeks ‘groene’ mobiele telefoons op de markt heeft gebracht. Hiervoor heeft het bedrijf richtlijnen opgesteld waar zowel de verpakking, de toestellen zelf als de bijbehorende handleiding aan moeten voldoen. Verwacht bijvoorbeeld een kleinere doos met minder plastic, digitale gebruiksaanwijzingen en gerecyclede onderdelen (waarbij de richtlijn is dat de toestellen op z’n minst voor 50% uit hergebruikt materiaal moeten bestaan, maar de MH300 zelfs 100% gerecycled is). Hopelijk zullen meer mobiele telefoonaanbieders dit nobele streven volgen..

15.000 euro voor het meest duurzame ontwerp

Het Materiaalfonds (dat cultureel ondernemerschap versterkt door het verstrekken van renteloze leningen) en Stichting DOEN (die duurzame, ondernemende en eigenzinnige initiatieven ondersteunt) lanceren de DOEN-Materiaalprijs 2009. Een prijs voor duurzaam en innovatief materiaalgebruik in de beeldende kunst, vormgeving, mode en architectuur. Inschrijven kan nog tot en met 7 september. De vijftien beste inzendingen worden tentoongesteld van 17 tot 25 oktober 2009 tijdens de Dutch Design Week 2009 in Eindhoven. Een jury van deskundigen zal tijdens deze week twee winnaars bekendmaken. Een prijs van € 15.000 is bestemd voor een product dat (bijna) af is en de aanmoedigingsprijs van € 5.000 voor een idee dat nog niet is uitgevoerd. Maar let op: naast een product dat cradle-to-cradle proof is, gaat het ook om de schoonheid van het ontwerp!

De stoelknopen van Anneke Jacobs

Stel, je hebt thuis een lievelingsstoel die z’n beste tijd heeft gehad. Maar je wilt deze niet zomaar bij het grofvuil zetten. Als je dan bent opgeleid tot 3D-designer, verzin je een ander gebruiksdoel. Zo ook de Utrechtse ontwerpster Anneke Jacobs, die van de poten van haar oude bureaustoel 1.727 houten knopen zaagde. Geïnteresseerden kunnen deze knopen bestellen via haar website Thuisvlucht.nl en worden zo ook onderdeel van het project. Want Jacobs koppelt de adressen van kopers aan een wereldkaart op haar site, om zichtbaar te maken waar de stukjes van haar stoel zich bevinden. Inmiddels zijn er 150 knopen verkocht aan mensen in Nederland, Engeland, Amerika, China en Italië. ‘De stoel heeft zo een nieuwe, verbindende functie gekregen, en dat vind ik veel mooier dan op de vuilnisbelt belanden,’ aldus de ontwerpster.

Hella Jongerius voor Ikea PS

Dat Ikea op de designtour is, werd onderstreept door deelname van het bedrijf aan de prestigieuze meubelbeurs in Milaan. Hier presenteerde Ikea de nieuwste PS collectie, die het thema Never Ending Design Stories met zich meedraagt. Twintig designers wereldwijd, waaronder Hella Jongerius, kregen de opdracht terug te gaan in de tijd en te kijken naar de natuur. Hella Jongerius liet zich inspireren door Zweedse sprookjes met dieren erin en ontwierp drie wandkleden met de koppen van een vos, een geit en een konijn.

Goed slapen

Tijdens een trip naar New York ontstond bij ontwerpers Erik van Loo en Peggy van Neer het idee dat ze graag iets wilden doen voor zwerfjongeren in eigen land. Ze startten het unieke project Le Clochard: een dekbedovertrek met de afbeelding van een uitgevouwen kartonnen doos, waarvan zij veertig procent van de opbrengst doneren aan Stichting Zwerfjongeren Nederland.

Vijf punten waar eco-design aan moet voldoen

Productdesigners zijn naast kunstenaars van innovatief stilistisch werk, ook probleemoplossers van meer alledaagse ontwerpkwesties. Simpele gebruiksvoorwerpen moeten bijvoorbeeld aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen en er ook nog aantrekkelijk uit blijven zien. Het belang van duurzaamheid wordt daarbij gelukkig óók steeds meer onderkent. Want hoe meer ontwerpers aandacht hebben voor een milieuvriendelijk productieproces, hoe groter het aanbod ‘eerlijke’ producten waar de consument uit kan kiezen. 

Platform21 repareert

Wereldwijd genieten ideeën over duurzaamheid grote aandacht, maar repareren blijft als creatieve, culturele en economische kracht op de achtergrond. Platform21 hoopt daar verandering in te brengen met Platform21 = Repairing: een project met een breed programma dat een herwaardering van repareren aanspoort, dat loopt tot 30 augustus.