Categorie: "Design historie"

Zondagsdesigner

Crochet lampshade by Electricwig

Een mooi woord van Li Edelkoort vind ik ‘zondagsdesigner’. Een begrip dat voor het eerst opduikt in 2001 en wordt gebruikt voor amateur vormgevers, die zo een eigen stijl verlenen aan de wereld om hen heen. Volgens Edelkoort een gevolg van de verregaande mondialisering van de markt. Het is de zondagsdesigner die het DIY (DO-IT-YOURSELF) fenomeen weer op de kaart heeft gezet en de behoefte aan kunstnijverheid heeft aangewakkerd.

Gevonden design

Begin 20e eeuw introduceert de kunstenaar Marcel Duchamp de kunstvorm Readymade (of: Objet trouvé) met het werk Fountain. Een gewoon urinoir, dat hij signeert met ‘R.Mutt’. Hiermee haalde Duchamp een industrieel voorwerp uit zijn alledaagse context en bestempelde dit tot kunst. Destijds gaat dit de zelfs de meest progressieve kunstliefhebber te ver en ziet men het louter als een belediging. Maar in 2004 krijgt het alsnog de waardering die het verdient. Fountain wordt dan verkozen tot meest invloedrijke kunstwerk van de 20e eeuw.

House of Concepts: oftewel de Design Academy Eindhoven

De Design Academy Eindhoven werd door Time Magazine uitgeroepen tot School of Cool, en dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de academie internationaal bekend staat als een van de beste designopleidingen ter wereld. Vooral de aandacht voor de maatschappelijke rol van ontwerpers, met oog op het milieu en een duurzame samenleving, maakt de Design Academy toonaangevend.