Designhuis gaat dicht

Vorige week was ik er nog: het Designhuis in Eindhoven. Ik bezocht er met veel plezier én als laatste-kans-bezoeker de tentoonstelling Archeologie van de toekomst, over 20 jaar trendforecasting van Li(dewij) Edelkoort. Dat laatste had te maken met het feit dat de tentoonstelling ten einde liep. Dacht ik. Nu blijkt dat ik echt op het nippertje nog in het Designhuis ben geweest. Want de expositieruimte voor hedendaagse vormgeving krijgt, krap twee jaar na de opening, geen subsidie meer van de gemeente. Reden hiervoor is dat het beleidsplan voor 2009 niet is goedgekeurd.

Initiator en directeur Li Edelkoort spreekt in het NRC van een ‘blamage voor de stad.’ En: ‘Met de Dutch Design Week, de Dutch Design prijzen en het Designhuis begon Eindhoven als vormgevingsstad, net ergens op te lijken.’ De geplande tentoonstelling Boer zoekt stijl, over de interactie tussen stad en platteland, vervalt. En dat vind ik heel jammer. Want als er één ding duidelijk naar voren kwam tijdens de expo over Edelkoorts toekomstvoorspellingen, was het wel dat we niet raar op moeten kijken als er zich, anno 2010, agro-wolkenkrabbers in de stad aandienen. Als Boerderij van de Toekomst. En dat behoeft misschien toch wel enige uitleg..

Lees ook:Nieuw talent: Michou Nanon de Bruijn
Lees ook:15.000 euro voor het meest duurzame ontwerp
Lees ook:Dutch Design naar New York
Lees ook:Een mooi ding: de FlexVaas van Ontwerplabel Vij5
Lees ook:Anorexia als kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.