Christien Meindertsma

Al in 2004 bekroop haar een soort ongenoegen over het lukraak kopen van spullen, zonder te weten waar deze vandaan komen. Zo ontstond er bij vormgever Christien Meindertsma (1980) een fascinatie voor de herkomst van dingen. Voor haar eindexamen aan de Design Academy Eindhoven in 2003, maakte zij een analyse van wat er op Schiphol in beslag werd genomen aan gevaarlijke spullen. Hiervoor kocht Meindertsma de opbrengst van één week op en rubriceerde alle 3264 voorwerpen. Het boek Checked Bagage is hiervan het resultaat, en is met duizend exemplaren een waar collector’s item. Daarna stortte zij zich op het breien voor haar project Flocks. Om te zien hoeveel truien je kunt maken van de wol van één schaap. Het schaap dat de wol leverde werd door de haar gehuldigd met een paspoort met foto, een duplicaat van het oormerk en een rozet met linten. Voor haar project PIG 05049 onderzocht ze welke producten van een varken worden gemaakt. De raarste dingen kwam ze tegen, zoals hartkleppen, remschijven, kauwgom en sigaretten.

Haar bevindingen legde ze vast in een fotoboek voorzien van een oormerk, waarvoor ze in 2008 de Dutch Design Award kreeg. PIG 05049 is te koop in de boekhandel. Voor meer Christien Meindertsma (en andere breiwonders) is de expo Knitted Worlds in het Audax Textielmuseum in Tilburg een aanrader. Nog te zien tot en met 14 juni. Bij deze expo hoort ook een weblog: http://knittedworlds.blogspot.comLees ook:Zakdoek van Faraday
Lees ook:LEGO voor al uw reparatiewerkzaamheden
Lees ook:Houdbare mode volgens Monique van Heist
Lees ook:De mens als varkensvoer
Lees ook:De stoelknopen van Anneke Jacobs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.