Crisisdesign bij Galerie Vivid

 

Isokon chair, Marcel Breuer, 1936

Ben je van plan volgend weekend naar de 100% designbeurs in Rotterdam te gaan, ga dan ook langs bij Galerie Vivid. Daar is (tot en met 21 juni) de tentoonstelling Design in times of Crisis te zien. Een actueel onderwerp, waarbij Vivid laat zien hoe design in de 20ste eeuw werd ingezet als oplossing voor economische crises. Een reeks ontwerpen, van onder meer Philippe Starck, Marcel Breuer en W.H. Gispen, neemt je mee naar de perioden 1929-1939 en 1979-1986. 

In de jaren ’30 heerste er enorme werkloosheid in Amerika. De overheid verergerde aanvankelijk de crisis door flink te bezuinigen. Fabrikanten en ontwerpers kozen echter een andere weg en stelden zichzelf als doel nóg mooiere ontwerpen te maken, om zo het Amerikaanse publiek tot aanschaf te verleiden.

Begin jaren ’80 brak na jaren van voorspoed weer een crisis uit. Het eigen huis werd voor sommigen dé plek van een nieuw leven, waar men zich kon onttrekken aan de dagelijkse misère. Bruin werd bijvoorbeeld ingeruild voor wit en zitkuilen voor Italiaanse designmeubelen. Zelf ontwerpen én maken was in de jaren ’80 vaak bittere noodzaak, ook in de wereld van de vormgeving. Deze doe-het-zelf mentaliteit vormde een grote inspiratiebron voor een jonge generatie ontwerpers en kunstenaars, die nu nog voelbaar is. 

 

Lees ook:Michael Jackson in Lego
Lees ook:Schenking onbekende Rietveld-stoel aan Centraal Museum

Lees ook:Avant Gardes: hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk
Lees ook:Coming Soon: Henny van Nistelrooy
Lees ook:Delftsblauw past bij jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.