Ontwerper Pierre Paulin overleden

Mijn favoriete ontwerp is dat wat nog gemaakt moet worden, hetzij door mij, hetzij door de toekomstige generatie

De Franse vormgever Pierre Paulin is afgelopen zondag op 81 jarige leeftijd overleden. Hij begon zijn carrière begin jaren ’50, en verwierf vooral in de jaren ’60 in Nederland bekendheid met zijn ontwerpen voor Artifort (een samentrekking van het Latijnse ‘ars’: kunst en ‘fortis’: kracht). Zo staat de Ribbon Chair voor Artifort (waar Paulin in 1969 een American Industrial Design Award voor in ontvangst mocht nemen) bij veel verzamelaars van hedendaags design hoog op het verlanglijstje.

Ter gelegenheid van de manifestatie Amsterdam Artifort-stad in juli 2004, schonk Artifort nog verschillende meubels uit de historische collectie, waaronder de Ribbon Chair, aan het Stedelijk.

Naast de Ribbon hebben de Tongue Chair en de modellen 437 en 545 iconische status verworven. Veel musea van naam hebben meubels van Paulin in de vaste collectie opgenomen, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York.

Lees ook:Maarten Baas voor Zomergasten
Lees ook:Real life Jenga
Lees ook:Een pleidooi voor meer diepgang
Lees ook:Avant Gardes: hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk
Lees ook:Bamboe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.