Het grootste gebouw van Nederland

Begin december start in het oude havengebied naast de Erasmusbrug, de bouw van De Rotterdam: een complex bestaande uit drie torens ontworpen door OMA. Met een grondoppervlakte van 160.000 m2 (en torens van 150 meter hoog) is het gebouw dan de grootste van Nederland. De Rotterdam (genoemd naar één van de schepen van de Holland-Amerika lijn, die vanaf de Wilhelminapier duizenden Europese emigranten naar Amerika vervoerde) zal de eerste verticale stad worden met kantoren, appartementen, een hotel, sportfaciliteiten, winkels, restaurants en cafés.

Het eerste ontwerp voor het complex stamt al uit 1997. OMA oprichter Rem Koolhaas zegt hierover: ‘Het is een wonder dat we eindelijk kunnen beginnen met bouwen. Eén van de positieve kanten van de economische crisis is dat de kosten van de materialen aanzienlijk zijn gedaald, waardoor langlopende bouwprojecten als deze weer haalbaar zijn.’ De totale kosten voor De Rotterdam zijn geschat op 340 miljoen euro, en de einddatum is 2013.

Lees ook:Real life Jenga
Lees ook:Nieuw talent: Michou Nanon de Bruijn
Lees ook:Een mooi ding: de FlexVaas van Ontwerplabel Vij5
Lees ook:Bouwpakketboot
Lees ook:Skitsch is design met een lach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.