Terug naar de bron

 

Affiche Gejaagd door de Wind by Vivianne Sassen

De consument van nu is kritischer dan ooit. De technologische vooruitgang maakt dat de wereld steeds kleiner wordt en daarmee de behoefte aan kennis over de eigen identiteit groter. Hierdoor stijgt ook het ontwerpersvak als ambacht in aanzien, ontstaat er een nieuwe interesse voor oude technieken en worden lokale tradities opnieuw leven ingeblazen. Een aantal Nederlandse musea spelen in op deze trend met exposities over de traditionele folklore.

In het Zuiderzeemuseum is nog tot en met 22 november de expositie Gejaagd door de wind te zien, waarin de hedendaagse modevormgeving de raakvlakken met de Hollandse streekdracht en traditionele ontwerpen laat zien. Het Zeeuws Museum toont nog tot 7 juni de complete Fringe Projects van Vibskov en Emenius, die hiervoor het hele museum tot hun beschikking kregen. Het bijzondere karakter van de projecten krijgt hierdoor een extra dimensie: het verbindt zich met de lokale context, terwijl het die context tegelijkertijd ingrijpend verandert. Dit brengt een bewustzijn op gang dat de eigen identiteit door invloeden van buitenaf aan verandering onderhevig is. 

Lees ook:Kleinschaligheid wint terrein
Lees ook:Mode of kunst?
Lees ook:Overzichtstentoonstelling Van Eijk & Van der Lubbe
Lees ook:Crisisdesign bij Galerie Vivid
Lees ook:Darwiniaans design: de Vegetal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.